Saturday, November 13, 2010

Menang, Kalah, dan Kecewa

Seboleh-bolehnya saya tak mahu menulis lagi tentang PKR dalam masa terdekat ini tapi tidak dapat dielakkan kerana parti tersebut terlalu "glamor" ketika ini dan kebanyakan orang yang berminat atau sekurang-kurangnya ambil tahu hal politik semasa, banyak bercakap berkenaan serang menyerang ketika pemilihan rancak berlangsung.

Jujurnya saya sedikit kecewa dengan tindakan Datuk Zaid Ibrahim yang mengundurkan diri daripada persaingan dalam pemilihan jawatan Timbalan Presiden. Lebih kecewa lagi apabila beliau menyalahkan orang lain kerana tewasnya beliau dalam pemilihan terutama kegagalan merapatkan jumlah undi ketika cabang-cabang di Sabah menjalankan pemilihan. Walaupun sememangnya isu ketidaktelusan juga dibangkitkan oleh beberapa calon lain namun pengunduran berkenaan telah meranapkan harapan ahli yang mahukan persaingan yang sihat mengambil tempat dalam pemilihan dengan format yang baru ini.

Dari awal lagi, saya sebenarnya terkejut dengan hasrat beliau untuk bertanding jawatan Timbalan Presiden kerana beliau merupakan orang baru dalam PKR namun dari segi meritnya, beliau punya kelayakan dan kredibiliti. Visi beliau jelas dalam usaha untuk melakukan reformasi dan transformasi terutama dalam mengembalikan konsep pemisahan kuasa di landasan yang betul. Walaubagaimanapun, seharusnya beliau menempatkan diri dalam jawatan yang kurang kanan berbanding dengan Timbalan Presiden seperti Naib Presiden dan saya percaya beliau layak dan boleh menang untuk jawatan tersebut. Timbalan Presiden terlalu tinggi untuk orang baru, walaupun orang baru itu adalah bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri.

Walaubagaimanapun saya cukup teruja dan tertarik apabila pencalonan yang diterima beliau untuk jawatan tersebut begitu tinggi yang mana menandakan ahli PKR tidak terlalu terkongkong dengan amalan konservatif. Mereka yang mencalonkan beliau tentunya menaruh harapan bahawa beliau merupakan salah seorang pemimpin yang boleh membawa perubahan kepada negara sekiranya Pakatan Rakyat berjaya menempatkan diri di Putrajaya kelak. Pada saya dengan jumlah pencalonan berkenaan, Datuk Zaid Ibrahim telah menang besar dalam pengaruhnya dalam parti dan sekiranya beliau tidak terpilih menjawat jawatan Timbalan Presiden sekalipun beliau telah punyai pengikut dan penyokong tersendiri dalam parti yang percaya kepada kebolehan beliau. Dalam politik baru sekarang, pengaruh seseorang tidak bergantung pada jawatan beliau dalam parti melainkan parti itu bukan parti progresif yang masih terikat dengan budaya konservatif yang menyesakkan.

Sebagaimana Pas, Pengaruh Datuk Nik Aziz lebih besar dan dilihat gerakannya dipimpin oleh Salahudin Ayub, salah seorang Naib Presidennya. Bagi PKR pula, jika kesemua pemimpin kanannya mempunyai kekuatan masing-masing adalah menjadi satu kekuatan yang besar seperti sebuah jet pejuang yang dilengkapi pelbagai jenis senjata. Boleh bertempur di udara juga bertindak sebagai pengebom yang berbahaya namun jika masing-masing berebut untuk menjadi peluru berpandu, boleh menyebabkan pesawat meletup sendiri sebelum bertempur. Harapan akan lebur bersama debu sisa letupan.

Kesempatan kekalutan ini digunakan oleh pedendam-pedendam yang pernah menjadikan PKR sebagai platform mereka. Menyerang Ketua Umum PKR dan meminta beliau berundur. Saya bukan menyokong DS Anwar Ibrahim saya bersikap realis dalam pandangan saya. Saya tertanya siapakah DS Zahrain Hasyim dan Zulkifli Nordin jika mereka tidak bertanding atas tiket PKR pada pilihanraya umum lalu?

Pilihanraya umum sudah dibayangkan hampir tiba, parti dan gabungan yang masih belum bersedia akan tumpas. Barisan Nasional terutamanya UMNO nampaknya sedang bergerak megah terutamanya kesan momentum 4november.

Rakyat menunggu Harapan Baru, bukan Harapan Palsu!

No comments:

Post a Comment