Tuesday, October 19, 2010

Selamatkah Makanan Kita?

Sering kita dengar penyakit manusia kini berpunca daripada makanan. Kali ini saya tidak menjurus kepada perbincangan biasa tentang keburukan makanan segera dan kesan pengambilan makanan secara berlebihan. Mungkin sudah terlalu biasa dan barangkali sudah terlalu banyak tulisan berkaitan dua topik ini di dada-dada akhbar, juga di makalah yang menempatkan ruangan kesihatan. Kali ini kita bicara dari sudut yang luar pandangan biasa.

Nasihat dari pengamal perubatan kala ini menyarankan supaya kita melebihkan sayuran dan buah-buahan bagi menggantikan makanan yang memberi kesan kurang baik buat tubuh manusia. Makanan berlemak, manis dan mempunyai kandungan perisa tambahan lebih baik diganti dengan tembikai, limau madu, pisang, kobis, bayam, dan ulam-ulaman. Maka makcik-makcik dan kakak-kakak yang dalam proses menurunkan berat badan berbondong-bondong membeli ulam pegaga dan mencari pucuk jambu untuk dijadikan sajian tengahari dan malam menggantikan daging kari dan ayam masak lemak cili api.

Benar, pada asalnya sayuran dan buah-buahan lebih baik dari gulai dan steak tetapi pada masa kini penghasilan keluaran pertanian komersil telah banyak menurunkan kualiti makanan ini.

Penggunaan racun rumpai dan perosak secara tidak terkawal adalah sebab utama kepada pencemaran kualiti sayuran dan buah-buahan kita. Permintaan pasaran juga menyebabkan petani terpaksa menggunakan racun-racun ini bagi memastikan keluaran mereka memenuhi citarasa pengguna. Jika buah mangga mereka kelihatan seperti dirosakkan ulat atau larva dari serangga sudah tentu pulangan yang mereka terjejas dan kadang kala tidak dapat menampung kos pembajaan dan urusan penyeliaan ladang untuk pusingan tersebut. Situasi ini memaksa mereka menjaga penampilan komersil bahan keluaran mereka berbanding kualiti pemakanan makanan ini sekaligus memudaratkan kita sebagai pengguna.

Selain daripada itu, setakat ini sukar untuk badan bertanggungjawab untuk membuat pemantauan secara menyeluruh bagi memastikan penggunaan racun ini terkawal. Petani kadangkala tidak bertanggungjawab dengan membuat aktiviti meracun pada masa yang hampir dengan penuaian hasil malah ada yang dituai hasil selepas disembur racun pada hari sebelumnya. Jumlah racun yang terisisa masih tinggi dan boleh menyebabkan keracunan segera jika tidak dibasuh dengan baik.

Kini pelbagai alternatif telah diambil untuk memperbaiki keadaaan seperti percubaan untuk beralih kepada penanaman secara organik dan perlaksanaan Pengurusan Kawalan Perosak Bersepadu. Langkah baik tetapi masih bergerak terlalu perlahan kerana memerlukan kos yang tinggi dan permintaan yang kurang kerana harganya juga tinggi. Jadi buat masa ini, makanan yang lebih baik ini hanya mampu dimiliki oleh orang kaya tetapi golongan sederhana dan berpendapatan rendah juga boleh menikmatinya dengan cara yang berbeza. Caranya, tanam sendiri!Tak perlu tanah yang luas juga tak perlu risau tentang pembajaan. Bagi mereka yang punyai halaman boleh sediakan tapak untuk menanam sayuran tetapi juga boleh ditanam didalam pasu. Bukan bunga sahaja yang boleh menceriakan halaman rumah tetapi sayuran juga boleh memberi suasana hijau malah boleh memberi manfaat kepada kita. Menjimatkan wang dan pastinya tidak perlu bimbang residu racun yang membahayakan kesihatan. Perkara yang mudah dilakukan untuk keluarga kita.

Masyarakat yang sihat dapat membangunkan negara!

No comments:

Post a Comment